Cena americkej ropy mierne klesla

16.12.2013 Celý región

Singapur 16. decembra (TASR) - Cena referenčnej americkej ropy dnes ráno mierne klesla. Naopak, európska referenčná ropa Brent mierne posilnila. Správa o čínskom výrobnom sektore ukázala, že oživenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky bude pokračovať, ale bude nerovnomerné. Investori však vyčkávajú pred stredajším (18. 12.) rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.30 SEČ predával po 96,43 USD (70,25 eura). To je o 17 centov menej ako v piatok (13. 12.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka oslabil o 90 centov na 96,60 USD za barel. Januárový kontakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 43 centov na 109,26 USD za barel.

Aktivita čínskeho výrobného sektora rastie v decembri o niečo pomalšie ako v novembri, ukázala správa banky HSBC. Príslušný index nákupných manažérov mierne klesol, signalizuje však pokračovanie oživovania, ktoré sa začalo v 3. štvrťroku.

Investori vyčkávajú pred stredajším zasadnutím Fedu. Množia sa špekulácie, že Fed by mohol na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí rozhodnúť o obmedzení programu nákupu dlhopisov. Banka aktuálne mesačne nakupuje dlhopisy za 85 miliárd USD. Prípadné priškrtenie monetárnych stimulov by spôsobilo posilnenie dolára, a tým aj zrejme pokles cien ropy.
 

Vyberte región